Her er de fem vigtigste ingredienser i fremtidens organisation

Date: 16.07.2019 Reading time: 1 min. By: Louise Orbesen

»Det, vi har lavet de sidste tre dage, er det, jeg før har lavet i min fritid for at kunne holde ud at gå på arbejde.«

Ordene faldt i kølvandet på tre strategidage i Leading Humans og ligner ord, jeg har hørt flere gange det sidste halve år. Denne gang var det en gammel McKinsey-kollega, som efter 15 år i erhvervslivet for nylig har valgt at bruge tid i vores nystartede firma.

Leading Humans er et firma, der arbejder for næste generations lederskab. Naturligvis prøver vi at tage egen medicin, og vi afprøver i stor stil det af, som vi tror bliver karakteristisk for fremtidens organisationer.

Personligt kan jeg fuldstændigt genkende følelsen af, at det at gå på arbejde i langt højere grad er blevet dybt tilfredsstillende og nærmest en nydelse. Noget af det skyldes selvfølgelig euforien over at være i opstart og troen på, at vi kan og vil gøre en forskel for det gode lederskab.

 

Men det er mere end det. Det er som om, vi har fundet ind til kernen af, hvordan vi leder mennesker som mennesker. Hvordan vi skaber mere værdi på mindre tid og med en langt større grad af tilfredsstillelse, mening og nydelse for den enkelte.

I Leading Humans læser vi om TEAL, hører om holacracy, tager på besøg i en af fremtidens DDO-organisationer (Next Jump), uddanner os i vertikal udvikling og den fænomenologiske metode. Vi har tilsammen brugt mere end 10 år på at studere, afprøve og praktisere elementer af det, moderne virksomheder har brug for i fremtiden.

Det hele handler om at gøre ledere, medarbejdere og organisationer i stand til at kunne mestre større kompleksitet, mere uforudsigelighed og højere tempo. Her er de fem vigtigste ingredienser:

1. Evolutionært formål. Jeg har lavet strategi, visioner og missioner det meste af mit liv for virksomheder. I Leading Humans har vi også et grundlæggende formål, som styrer alle til- og fravalg, men det er blevet til på en helt anden måde, end jeg har været med til før. Vi har nemlig spurgtLeading Humans: Hvad skal Leading Humans? – og hvordan tjener vi bedst det formål? Svaret har vi lyttet til ved at meditere, skrive ned og sammenstille svarene. Det lyder syret, men jeg har sjældent oplevet en mere kraftfuld og effektiv proces. 

2. Holacracy og selvledende teams. Leading Humans er en lille virksomhed, men princippet om selvledende teams er kopieret fra store virksomheder med flere tusind ansatte. Ingen chefer, ingen titler og ingen jobbeskrivelse, men derimod cirkler, roller og funktioner. Målet er at skabe organisationer, der har hurtigere og større handlekraft. Forestil dig et kompliceret system som kroppen. Hvis kroppen blev ledet i det klassiske hierarki, ville den dø indenfor få minutter. I stedet tages der autonome beslutninger simultant og i højt tempo.

3. DDO og menneskets udvikling i fokus. Nogle taler om virksomhedens værdiskabelse som en prioritering, der kan stå over menneskets udvikling. Vores overbevisning er, at menneskets udvikling er en forudsætning for maksimal værdiskabelse. Faktisk i en grad, så hele forretningen bør tage udgangspunkt i det enkelte menneske og dets udvikling. Robert Kegan har skrevet om Deliberately Developmental Organizations (DDO’er) og i Leading Humans praktiserer vi de fleste af metoderne, f.eks. struktureret og intensiv feedback og identifikationen af den enkeltes genizone: LH* mig* værdiskabelse*tilfredsstillelse.

4. Nuets kraft. Nuets kraft er noget af det, der har gjort størst indtryk på mig i de sidste års jagt på fremtidens lederskab. Det har sit afsæt i eksistentialismen og den fænomenologiske metode. Det handler om at komme ud af hovedet, forklaringerne, analyserne, egoets interesser og i stedet mobilisere en større intelligens, der vækkes i kontakt med nuet. Måder at arbejde på er for eksempel check-in, procesarbejde og meditation.

5. Hurtig implementering. Vi har to sætninger i Leading Humans, der konstant flyver gennem luften. Den ene er good enough for now; safe enough to try. Den anden er, at vi bygger flyvemaskinen, mens vi flyver. Begge handler om rapid prototyping. Hvis vi kan se, at det potentielt virker og at der ikke er kritisk risiko forbundet med realisering, så sætter vi i gang.

De fem ingredienser er ikke en endelig liste. Det er foreløbige ingredienser i betaversioner, der lige nu fødes rundt omkring i verden hos virksomheder, forskere, rådgivere og alle der interesserer sig for, hvordan vi leder i en kompleks verden, der lider under mere og mere forældede styresystemer.